Składniki:
- 2 banany
- 2 jajka
- 100 g masła
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g krówek
- 100 g posiekanych migdałów
Masło rozpuścić, ostudzić.
Jajka i jogurt powinny mieć temperaturę pokojową.
Banany rozgnieść widelcem w misce.
Banany, jajka, masło, jogurt naturalny, cukier zmiksować na jednolitą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Połączyć mąkę z masą i zmiksować. Do tego dodać 3/4 posiekanych migdałów i 1/2 pokrojonych krówek.
Masę przelać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułka tartą. Resztą migdałów i krówek posypać ciasto.
Piec w 160 stopniach, 60 minut.
Smacznego
Mi wyszedł zakalec.....jednak nie zdążyłam się tym faktem zmartwić bo ciasto znikneło, wszyscy się zajadali :D
OdpowiedzUsuńUpiekłam, udało się:) Pyszne ciasto, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Następnym razem zrobię z półtorej porcji.
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo:)
Usuń