środa, 30 listopada 2011

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem czyli coś nie na słodko

Naleśniki z białym serem, z nutellą, z dżemem, z cukrem pudrem, z kakao - to wszystko znałam, ale szczerze powiem, ze zaczynało mnie to nudzić. Miałam ochotę na coś innego. No to popełniłam naleśniki ze szpinakiem i białym serem i jestem mile zaskoczona.




Składniki


ciasto naleśnikowe
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli  
farsz
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego
  • 250 g białego sera (ja miałam półtłusty)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić. W międzyczasie przygotować farsz.
Na maśle podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek. Dodać szpinak i dusić, aż woda odparuje. Dodać pokruszony twaróg, wymieszać i chwilę podusić. Doprawić solą i pieprzem.
Z ciasta piec naleśniki na dobrze nagrzanej patelni z odrobiną oleju. 
Następni na naleśnik nakładać łyżkę farszy, zwijać w rulonik (podobnie jak gołąbki). Wyłożyć do naczynia żaroodpornego bądź blachy. Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni, ok 10-15 minut. Można na naleśniki dać starty żółty ser. 

Smacznego

1 komentarz:

  1. mniam :) uwielbiam szpinak
    tylko biały ser zamieniłabym na fetę :)

    OdpowiedzUsuń