piątek, 16 marca 2012

chleb na drożdżach z miodem i płatkami owsianymi czyli gdy brakuje pieczywa


Ostatnio zabrakło nam pieczywa. Pogoda raczej nie sprzyjała spacerom z dzieciakami, więc nie uśmiechało mi się iść do piekarni po świeży chleb na kolację. No to co mogła zrobić Karra w takiej sytuacji? Oczywiście upiec chleb, bo w końcu co to za sztuka, a radochy ile i jaki smak. Połowa chleba zjedzona na kolację z jajecznicą, druga połowa na śniadanie z dżemem. Przepyszny, swojski i szybki, nie warto było wychodzić do sklepu. Przepis znalazłam na wszystkim znanym blogu Moje Wypieki. Chleb idealny dla kogoś, kto się jeszcze nie dorobił maszynki do chleba ;)






Składniki:

  • 550 g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 15 g miękkiego masła
  • 120 g płatków owsianych
  • 16 g świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki suchych)
  • 150 ml letniego mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 230 ml letniej wody
Jeżeli używamy suchych drożdży instant nie musimy robić zaczynu i po prostu wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli korzystamy z drożdży świeżych, musimy zrobić najlepiej zaczyn: do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, odrobinę cukru i łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę mieszamy z solą i płatkami owsianymi. Dodajemy masło, miód, wodę i zaczyn. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. A następnie wyrabiamy ręką na gładką ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ważne, żeby było to miejsce, gdzie jest ciepło i gdzie nie ma przeciągu (u mnie to łazienka). 
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy. Blaszkę z piekarnika obsypujemy mąką, z ciasta formujemy bochenek i układamy na blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut. 
Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi.
Piec najpierw w 230 stopniach, 10 minut. 
Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 20-25 minut. 

Chleb studzić na kratce.



smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz