niedziela, 3 czerwca 2012

tort malibu czyli tort dla teściowej


Tak się składa, że urodziny mojej teściowej i urodziny mojego młodszego juniora wypadają bardzo blisko siebie. I postanowiłam przy okazji urodzin mojego synka zrobić niespodziankę mojej teściowej. Zrobiłam dla niej tort, pierwszy tak ładny wg mnie tort w moim życiu. Tort malibu - dumnie brzmiący, dumnie smakujący, a tak prosty w przygotowaniu, że będzie dumą każdej początkującej pani domu. Tort jest bardzo delikatny, smakuje jak to malibu - pysznie. Biszkopt wg przepisu Doroty wychodzi zawsze i w każdej formie i nie jest biszkoptem z cyklu "weź 15 jaj zabranych kurom o świcie itd" ;)





Składniki:

biszkopt
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Potem po kolei dodawać żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać i na koniec delikatnie wmieszać w masę. 
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować. Przelać ciasto do formy.
Piec w 160-170 stopniach, 30-40 minut.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i zrzucić w formie z wysokości ok. 60 cm na podłogę. A następnie odstawić do uchylonego piekarnika, ostudzić.

krem malibu
  • 1 l śmietanki 30 lub 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100-150 ml malibu
Zimną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuść w małej ilości wody. Pod koniec ubijania śmietanki dodaj sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę oraz malibu. Ubijaj jeszcze chwilę.

do nasączenia biszkoptu
  • 1/2 szklanki herbaty lub kawy inki lub likieru malibu
do dekoracji
  • posypka
  • kakao
Ostudzony biszkopt przekrój długim nożem na trzy blaty. Przygotuj poncz. Teraz ułożyć jeden krążek biszkoptu ułóż na paterze lub talerzu. Równomiernie skropić go ponczem (nie trzeba duzo, ponieważ biszkopt jest dość mokry), a następnie rozsmaruj na nim 1/4 kremu. Przykryj następnym blatem ciasta, znów skropić go ponczem i znów rozsmarować na nim krem. W ten sam sposób ułożyć na nim trzeci ostatni krążek ciasta i rozsmarować na nim pozostały krem. Krem rozsmarować również na bokach, najlepiej wygładzić łopatką lub nożem. 
Następnie z kawałka kartki/kartonu lub foremki do ciasta zrobić szablon, przyłożyć do góry i przez sitko sypać kakao. Na koniec górę tortu obsypać posypką, a boki udekorować w ten sposób, że wysypujemy posypkę na rękę i przykładamy ją do tortu.
Schłodzić w lodówce.



smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz