Składniki:
ciasto
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g mąki pszennej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 125 g miękkiego masła
- 150 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
- 150 g cukru
Masło utrzeć mikserem na białą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić i następnie dodać do utartego masła i zmiksować. W 1 łyżce gorącej wody rozpuścić kawę i wmiksować do masy. Nadal miksując dodać cukier. Białka oddzielić od żółtek, a następnie dodawać po jednym żółtku do masy, ciągle miksując. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie szpatułką wmieszać ją do masy.
Ciasto przełożyć do kwadratowej lub mniejszej prostokątnej formy (ja podzieliłam je na dwie części i najpierw upiekłam jeden blat, a potem drugi. Dla mnie to wygodniejsze, niż przecinanie po upieczeniu prostokątnego blatu ciasta na dwie części).
Piec w 170 stopniach, 15 minut (jeżeli pieczemy dwa osobne blaty) lub 30 minut (jeżeli pieczemy jeden blat ciasta, a następnie będziemy go przekrajać po ostudzeniu na dwie części)
nasączenie
- 2 łyżki likieru kawowego (ale możemy zastąpić go 3 łyżkami mocnej zaparzonej herbaty)
- 3 łyżki syropu żurawinowego Paola
Ostudzone blaty ciasta nasączyć mieszanką likieru/herbaty i syropu żurawinowego Paola.
krem cappuccino
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki 36 %
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 50 g cappuccino w proszku
Serek mascarpone utrzeć mikserem, a następnie wymieszać z cappuccino.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i ostudzić.
Śmietanka 36 % powinna być bardzo dobrze schłodzona, polecam też chłodzenie miski i ubijaczy z miksera w lodówce przez chwilę. Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier, dalej miksować. Następnie wlewać przestudzoną żelatynę, ciągle miksując.. Ubitą masę dodać do masy z serka mascarpone i wymieszać.
Wystudzone i nasączone syropem żurawinowym blaty ciasta przełożyć kremem cappuccino.
Na górę ciasta
- 250 ml śmietanki 36 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 20 g cappuccino w proszku lub opcjonalnie 1 łyżka syropu żurawinowego Paola
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i ubić. Wyłożyć na wierzch ciasta i posypać cappuccino lub dekoracyjnie polać syropem żurawinowym.
Ciasto przechowywać w lodówce.
smacznego
O, połączenie wydaje się być bardzo interesujące:)
OdpowiedzUsuń