poniedziałek, 9 lutego 2015

Faworki karnawałowo bo tak!


Mimo że nie tłusty czwartek, mimo że nie bal karnawałowy, tylko leniwa niedziela. Za oknem coś białego sypie z nieba, cokolwiek to jest, więc się matka wzięła za faworki z gadami. Więcej roboty miała jak zwykle matka, ale raduchy więcej gady :)


Składniki:
  • 500 g mąki
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany 18 % gęstej
  • 1 l oleju do smażenia
Ze składników zagnieść ciasto i pozostawić na 20 min do "odpoczęcia". Po tym czasie rozbic wałkiem, zagnieść ciasto w kulkę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto bardzo cienko ok 1-2 mm, pociąć na paski wielkości 4-5 cm radełkiem. W srodku każdego paska naciąć, a następnie przewinąć jeden koniec przez dziurę.
Smażyć w głębokim tłuszczu, do zarumienienia. Nastepnie osuszyć na papierowym ręczniku i posypać obficie cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz